Gode råd, Tyverisikring

Julen er hjerternes fest, men det er også indbrudstyvenes højtid. De hyggelige, mørke juledage skaber perfekte vilkår for ubudne gæster, og hvert år bliver danske husstande og virksomheder således ofre for juleindbrud.

Selv for en lille virksomhed kan konsekvenserne af et indbrud være store; vigtige dokumenter kan gå tabt, materialer og varelager kan blive beskadiget eller IT-udstyr kan forsvinde. Alt dette er medvirkende til at ødelægge arbejdsrytmen og kan påvirke produktion og salg negativt. Derfor får du her 10 gode råd til at sikre virksomheden imod juleindbrud:

1. Sørg for god belysning

God belysning omkring virksomhedens udendørsarealer afskrækker tyven, fordi han gerne vil gemme sig i vintermørket. Belysning med bevægelsessensorer gør det ekstra besværligt for tyven at nærme sig ejendommen uden at vække opsigt. Har du ikke mulighed for at få installeret udendørsbelysning før juleferien, kan kraftige julelyskæder opsat på strategiske steder være en midlertidig nødløsning.

2. Ryd op og afspær udendørsarealer

Det bør være så besværligt som muligt for tyven at få adgang til ejendommen. Derfor er det en god idé at holde udendørsarealer ryddelige og sørge for at afspærre dem, hvis det er muligt. Plankeværk og hække bør ikke være for høje, da tyven ellers vil kunne arbejde uset bag dem. Området omkring ejendommen bør ligeledes være rent og ryddeligt, da tyven ellers vil kunne benytte eventuelle løse genstande som arbejdsredskaber.

3. Få styr på firmabilerne

Kør vare- og firmabiler i garage og sørg for, at de er forsvarligt aflåst. Selvom en bil på parkeringspladsen kan signalere, at der er nogen til stede i virksomheden, og dermed afskrække potentielle indbrudstyve, kan den også blive udsat for tyveri. Varevogne med værktøj bør f.eks. altid tømmes for at indgå indbrud, hvis de skal stå aflåst på en åben parkeringsplads i længere tid.

4. Tjek døres og vinduers tilstand

Sørg for at låse og vindueshasper er i god og forsvarlig stand, før du går på juleferie. Sikring af døre, vinduer og andre adgangskanaler er særligt vigtigt, hvis du vil undgå at få besøg af ubudne julegæster. Du kan f.eks. forebygge, at vinduer listes ud af rammen ved at fastgøre dem med envejsskruer eller ved at lime glasset fast i vinduesrammen. Læs meget mere om indbrudssikring af døre og vinduer hos Det Kriminalpræventive Råd.

5. Efterse video og tyverialarm

De allerfleste arbejdspladser er udstyret med tyverialarm, men det kan være en god idé at teste alarmen, før der lukkes ned inden jul. Ring gerne til alarmselskabet og aftal enten et servicetjek med en tekniker, eller at du selv efterprøver alarmen. Så er du sikker på, at alting virker efter hensigten.

Strategisk placering af videoovervågning ved porte, døre, vinduer og andre indgangspartier er for mange virksomheder et særligt godt værn imod indbrud. Derfor bør videoovervågning ligeledes efterses for fejl og mangler. Det vil dog ikke nødvendigvis være hensigtsmæssigt at fjerne defekte kameraer uden at erstatte dem, da selv defekte kameraer potentielt har en (omend nedsat) præventiv effekt. Eventuelle defekter bør dog bringes i orden hurtigst muligt efter juleferien.

 

6. Brug tyverimærkning

Tyverimærkning har en forebyggende effekt på indbrud og tyveri, fordi mærkede værdier er svære at afsætte, og dermed bliver de mindre attraktive for indbrudstyven. Derfor bør du tyverimærke alle arbejdspladsens letomsættelige værdier såsom bærbare computere, tablets og anden elektronik før ferien. Mærkningen gør det også langt nemmere for politiet at levere stjålne værdier tilbage, hvis uheldet alligevel skulle være ude.

7. Opbevar værdier tyveriskkert

Løsøre såsom tablets, kameraer, harddiske og deslige bør altid opbevares i aflåste sikkerhedsskabe, når de ikke er i brug, og særligt når der ikke er nogen til stede i virksomheden i julen. Stationære værdier såsom iMacs kan fastgøres til en bygningsdel eller et møbel, så de ikke umiddelbart kan fjernes.

Fastgørelse og sikker opbevaring af vigtige værdier bevirker, at indbrudstyven skal bruge tid på at bryde et skab op eller afmontere et sikringsbeslag, og at han ikke bare kan løbe med alle værdierne på én gang.

8. Opret Erhvervsnabohjælp

Mange private husejere drager fordel af Nabohjælp for at mindske tyveri og indbrud i deres nærmiljø. Erhvervsnabohjælp fungerer på omtrent samme måde: man holder et vågent øje med hinandens virksomheder og generelle aktiviteter i nærområdet. Læs mere om hvordan du opretter Erhvervsnabohjælp her.

9. Skilt med tyverisikringen

Når du har brugt ressourcer på tyverisikring for at undgå juleindbrud, er det særligt vigtigt at skilte med det. Hvis du har installeret videoovervågning, tyverialarm og virksomhedens værdier er tyverimærkede, så ved tyven allerede før han går i gang, at han står over for en vanskelig opgave. Det kan i nogle tilfælde endda få ham til at opgive sit forehavende. Brug derfor advarselsmærkater på både vinduer og døre og skilt tydeligt med at ejendommen er tyverisikret.

10. Undgå juleferieopdateringer

Mange arbejdspladser ynder at dele offentligt, når medarbejderne går på juleferie. Det kan dog i værste tilfælde betyde, at indbrudstyve får nys om, at virksomheden står tom i en længere periode. Det allerbedste er, hvis tyven tror at der altid er nogen på arbejde. Derfor bør du og dine kolleger undlade afslørende ferieopdateringer på diverse sociale medier. Ønsk i stedet blot 'god jul' og gå ikke i detaljer med, hvornår I er tilbage på arbejde.