Gode råd, Tyverisikring

9 gode råd til at undgå juleindbrud på din arbejdsplads

Julen er hjerternes fest... men det er også indbrudstyvenes højtid. Alt for mange virksomheder bliver ofre for indbrud i juleferien, fordi de hyggelige, mørke juledage skaber perfekte vilkår for ubudne gæster. Heldigvis kan du selv gøre noget for at sikre din arbejdsplads. Følg de 9 gode råd (og et enkelt bonustip) og slip for at få besøg af indbrudstyven.

 

1. Etabler Erhvervsnabohjælp i dit område

Det første råd er enkelt: Gå sammen med andre virksomheder i området om Erhvervsnabohjælp.

Ligesom med den Nabohjælp du kender hjemme fra villavejen, mindsker det risikoen for indbrud, når flere arbejdspladser holder et vågent øje med mistænkelige aktiviteter i området. Det gælder særligt i juleferien, hvor nogle virksomheder er ferielukket, mens andre holder åbent.

Læs meget mere om, hvordan du kan oprette Erhvervsnabohjælp hos Det Kriminalpræventive Råd.

2. Sæt spotlight på indbrudstyven

Indbrudstyven hader at blive spottet, mens han er i gang med at lirke et vindue op.

Derfor bør du sørge for god belysning på din virksomheds udendørsarealer. Belysning med bevægelsessensorer gør det ekstra besværligt for tyven at nærme sig uden at vække opsigt.

Har du ikke mulighed for at få installeret udendørsbelysning før juleferien? Så kan kraftige julelyskæder opsat på strategiske steder være en midlertidig nødløsning. På den måde er det meget sværere for tyven at gemme sig i vintermørket.

3. Ryd op og afspær udendørsarealer

Når du skal sikre din arbejdsplads mod indbrud, gælder det om at gøre tyvens liv besværligt.

Ryd derfor op på udendørsarealerne og sørg også for at afspærre dem, hvis det er muligt. Men husk, at plankeværk og hække ikke bør være for høje, da tyven ellers vil kunne arbejde i fred og ro, fordi han er afskærmet mod årvågne blikke bag en 2 meter høj buksbom.

Området omkring din arbejdsplads bør også være rent og ryddeligt, da tyven ellers får mulighed for at bruge stiger, skovle og andre genstande som sine arbejdsredskaber.

4. Få styr på firmabilerne

Kør vare- og firmabiler i garage og sørg for, at de er forsvarligt aflåst. Selvom en bil på parkeringspladsen kan signalere, at der er nogen til stede i virksomheden, og dermed afskrække potentielle indbrudstyve, kan den også blive udsat for tyveri.

Varevogne med værktøj bør f.eks. altid tømmes, hvis de skal stå aflåst på en åben parkeringsplads i længere tid. Ellers risikerer du bare, at tyven går målrettet efter bilerne.

 

5. Test tyverialarm og video-overvågning

Forestil dig, at du midt i din juleferie får et opkald fra politiet. En forbipasserende har opdaget, at der er smadret et vindue på din arbejdsplads, fordi der er blevet begået indbrud.

Men tyvene er for længst over alle bjerge, fordi alarmen ikke gik...

Derfor: Få testet at alarmen virker, før din virksomhed lukker ned til jul. Ring til alarmselskabet og aftal et servicetjek eller, at du selv efterprøver alarmen. Det samme gælder, hvis din virksomhed bruger video-overvågning ved porte, døre, vinduer og andre indgangspartier.

Undgå dog at fjerne defekte kameraer uden at erstatte dem med nye. Har du ikke tid til at få installeret et nyt inden ferien, kan det defekte kamera stadig have en præventiv effekt, fordi tyven tror, han bliver overvåget. Men husk altid at få det repareret eller erstattet i det nye år.

6. Gå alle døre og vinduer efter i sømmene

Indbrudstyven elsker gamle, møre vinduer, der er nemme at liste ud af rammen. Derfor bør du sørge for, at vinduer og vindueshasper er i god og forsvarlig stand, før du går på juleferie, f.eks. ved at fastgøre dem med envejsskruer eller ved at lime glasset fast i vinduesrammen.

Tjek også, at alt er, som det skal skal være med alle låse, døre og andre adgangskanaler.

7. Opbevar vigtige ting i et sikringsskab

Computere, tablets, telefoner, kameraer og andet elektronik er tyvens absolutte yndlingsmål. Han kan nemlig hurtigt få dem solgt videre og indkassere fortjenesten.

Fjern derfor alle værdigenstande fra vindueskarmene, så tyven ikke bliver fristet. Og husk at opbevare din iPad i et aflåst sikringsskab, hvis den skal tilbringe juleferien på kontoret. Skabet gør det markant sværere for tyven at få adgang til it-udstyr og andre vigtige arbejdsredskaber (og det øger sandsynligheden for, at han opgiver sit forehavende).

 

iMark

Tyverimærkning
Læs mere

ToolMark

Tyverimærkning
Læs mere

SG Safe

Sikringsskab
Læs mere

Advarselsskilte

Tyverimærkning
Læs mere

8. Brug tyverimærkning på alt det kostbare

Tyverimærkning er med til at stikke en kæp i hjulet på tyven. Mærkede genstande er svære at afsætte, og dermed bliver de mindre attraktive for indbrudstyven at stjæle.

Vælg derfor helst en mærkning, der har synlige ejeroplysninger samt indbygget UV-funktion. På den måde hjælper mærkningen både politiet med at spotte tyvekoster, hvis de stopper en mistænkelig varebil julenat - og samtidig kan de nemmere levere dine stjålne ting tilbage, hvis uheldet alligevel er ude.

9. Husk at skilte med tyverisikringen

Når du har brugt tid og energi på at tyveri- og indbrudssikre din arbejdsplads, må du ikke glemme det allervigtigste: at skilte med det.

Brug advarselsskilte og -mærkater på vinduer og døre, så tyven ved, at han står over for en vanskelig opgave. Det øger chancen for, at han opgiver, før han overhovedet er kommet i gang (så du kan holde juleferie uden ubehagelige overraskelser).

Bonustip: Undgå juleferieopdateringer

Bonustippet giver næsten sig selv, men det er alligevel værd at nævne. Mange arbejdspladser ynder nemlig at offentliggøre, når medarbejderne går på juleferie. Det kan dog betyde, at en indbrudstyv får nys om, at virksomheden står tom.

Derfor bør du og dine kolleger undlade at dele ferieopdateringer på sociale medier. Ønsk i stedet blot "god jul" og gå ikke i detaljer med, hvornår du og andre medarbejdere er tilbage på pinden.

Har du brug for hjælp til sikring af din arbejdsplads?