Tyverimærkning, Gode råd

3 essentielle spørgsmål du bør kende svaret på, før du tyverimærker el-cyklen

El-cykler går som varmt brød – især de stjålne af slagsen. Mærkning er ét af de midler, der kan hjælpe med at sætte en stopper for tyven. Men hvad skal du vide, før du farer ud og investerer i tyverimærkning? Hvilken type mærkning er bedst til cykler? Og hvad må du ikke glemme, når du har mærket el-cyklen? Det (og andre spørgsmål) får du svaret på her.

 

El- og ladcykler er de nye "PH-lamper"

Måske er du selv blevet overhalet af én. For el-cyklerne er hér, dér og alle vegne. De bliver flittigt brugt i hjemmeplejen, på institutionerne og blandt private.

Men de er også et eftertragtet bytte.

Politiet har endda døbt dem "de nye PH-lamper", fordi de er i så høj kurs hos tyvene. I 2022 blev en 40-årig mand fra Odense f.eks. dømt skyldig i salg og besiddelse af stjålne cykler til en samlet værdi af 1,4 millioner kroner. De mange el- og ladcykler solgte han på dba.dk til uanende købere.

Når cyklerne ikke er mærkede, er det nemlig umuligt at se, hvem de tilhører. Derfor kommer godtroende borgere let til at købe hælervarer. Og så bliver cykeltyvene ved med at stjæle – fordi cyklerne er nemme at sælge videre, og profitten er skyhøj.

Derfor skal du tyverimærke el-cyklen

Ud over låsen og et sikkert opbevaringssted, er tyverimærkning et af de midler, der kan være med til at afskrække cykeltyven. Det er der flere grunde til.

Her er nogle af dem:

  • En tyverimærket el-cykel er meget sværere at komme af med
  • Tyverimærkning nedsætter den pris, tyven kan få for cyklen
  • Det er besværligt for tyven at fjerne eller skjule mærkningen
  • Mærkningen gør det nemmere for politiet at identificere ejeren
  • Politiet kan bruge mærkningen som bevismateriale i en retssag

Tyven løber altså en langt større risiko ved at stjæle tyverimærkede el-cykler. Samtidig kan han få mindre for dem. Derfor kan mærkning være medvirkende til, at han lader cyklen stå.

 

3 spørgsmål du bør kende svaret på

Men – vent et øjeblik, før du investerer i en hvilken som helst tyverimærkning.

For der er nemlig tre essentielle spørgsmål, du bør stille, inden du farer ud og køber den første og bedste mærkningsløsning. Spørgsmålene er nemlig afgørende for, at din mærkning virker efter hensigten. Og at den er holdbar nok til at sidde på en el-cykel. Se bare her:

1. Er mærkningen vind- og vejrfast?

Det nytter ikke noget, at tyverimærkningen skvatter af, bare fordi det regner.

Vælg derfor en mærkningsløsning, som kan tåle udendørsbrug. F.eks. vandfaste etiketter, der kan monteres på cyklens stel (nogle etiketter kan sågar tåle en tur i opvaskemaskinen).

Hvis din arbejdsplads har flere el-cykler på samme sted, kan du også få løbenumre, stregkoder og farver på etiketterne. Det gør det nemmere at holde styr på, hvilke cykler, der f.eks. er udlånt.

 

2. Kan alle og enhver se mærkningen?

Lad os lege, at der står to el-cykler på et mørkt og mennesketomt gadehjørne. Ovre på den anden side af gaden står en tyv. Han har spottet cyklerne og slentrer nu diskret over mod dem.

Den ene er tyverimærket med ejerens navn og telefonnummer. Og det ser ikke ud til, at man lige kan fjerne det. På den anden cykel er der – tilsyneladende – intet at se.

Du kan sikkert gætte, hvilken cykel, han stjæler først.

Pointen er, at "usynlig" mærkning sjældent er nok. Det gælder også DNA-mærkning. For den er ikke synlig for det blotte øje, men lyser kun op under UV-lys. Man skal altså vide, at den er der. Og kan tyven ikke se mærkningen, syner cyklen som et let bytte.

Derfor skal din mærkning helst være synlig – så alle og enhver kan se den.

Du kunne også være interesseret i:

EtchMark

Tyverimærkning
Læs mere

DotMark

Tyverimærkning
Læs mere

Mærkningskuffert

Tyverimærkning
Læs mere

Batteriskab

Brandsikring
Læs mere

3. Har mærkningen UV-funktion?

Det er ikke alle, der ved det. Men i nogle politikredse kører mandskabet faktisk rundt med UV-lommelygter i bilerne. De bliver brugt til at opdage stjålne effekter, f.eks. inde i et mørkt skur. Mærkning med UV-funktion lyser nemlig op i en klar, blå farve, når den belyses.

Derfor kan det være praktisk, at din mærkning også har UV-funktion. Det fungerer nemlig som en ekstra sikkerhed. For det er særligt svært at få bugt med UV-stoffet – også selvom tyven formår at slibe en synlig overfladefarve af.

Det betyder både, at politiet har langt nemmere ved at spotte hans stjålne gods under en ransagning. Og at han har et forklaringsproblem, hvis han bliver pågrebet med en el-cykel, hvor der sidder rester af UV-sporstof.

En kombination er bedst til cykler

Vil du gøre det så svært som muligt for tyven at stjæle – og sælge – el-cyklen?

Så er den bedste løsning ofte en kombination af to mærkninger. F.eks. i form af en synlig etiketmærkning, der tåler udendørsbrug samt en "usynlig" kemisk mærkning med UV-funktion. Kombinationen af de to betyder, at tyven får ekstra svært ved at fjerne mærkningen.

En dobbelt mærkning betyder også, at politiet har langt større chance for at identificere dig som el-cyklens ejer – og for at få gerningsmanden dømt for tyveriet.

 

Bonustip: Glem ikke batteriet

Når du har tyverimærket cyklen, vil det være ærgerligt at miste batteriet. Især fordi batterierne er i næsten lige så høj kurs som cyklerne. Et enkelt batteri koster ofte flere tusinde kroner at erstatte – og det ved de kriminelle, der specialiserer sig i cykeltyverier.

Derfor er det en god idé også at mærke batteriet til el-cyklen (og opbevare det sikkert, når cyklen ikke bruges). Så er der langt mindre risiko for, at tyven løber med nogen af delene.

Vil du også have sikret el-cyklen mod tyveri?