Sikker opbevaring, Tyverimærkning, Gode råd

5 konkrete råd til at undgå tyveri af it-udstyr på din skole

Alt for mange skoler er plaget af tyveri og indbrud. Tyvene går benhårdt efter it-udstyr og efterlader skolen i kaos. Så hvordan undgår du, at din skoles computere og tablets bliver stjålet? Selv hvis I får besøg af indbrudstyven? Læs videre og få 5 konkrete råd (plus et ekstra bonustip) til, hvad du kan gøre for at forhindre tyveri af it-udstyr på din skole.

 

5 konkete råd til at undgå tyveri af it-udstyr

Det sker hele tiden. Om efteråret, om sommeren, i ferier og på hverdage, endda imens eleverne bare lige er et smut ovre i auditoriet: indbrud på skoler ligesom din.

Indbrudstyvene stjæler it-udstyr for store summer. De går målrettet efter computere og tablets, der er lette at omsætte til rede penge. Og hvis de har haft heldet med sig, gentager de ofte ”succesen”. Enten på den samme skole eller på andre skoler i samme område.

Konsekvenserne? Smadrede vinduer og døre. Store udgifter til nye computere. Forvirrede elever, der ikke kan få den planlagte undervisning. En skoledag, der kører helt af sporet...

Så hvordan undgår du, at indbrudstyven slipper afsted med jeres it-udstyr?

Det får du svaret på i de 5 konkrete råd herunder (til slut får du også et ultrakort og nemt bonustip, der kan sikre jeres it-udstyr endnu mere effektivt imod tyveri).

1. Hold øjne og ører åbne

Det første råd er enkelt: Hold øjne og ører åbne i hverdagen (ligesom med den Nabohjælp, du kender hjemme fra villavejen).

Lusker mistænkelige personer rundt på skolen? Står der nogen og spejder ind mod klasselokalerne ude fra fortovskanten? Nogen, du aldrig har set før?

Så henvend dig og spørg ind til, hvad deres ærinde er. Måske er det bare en uskyldig forælder, der ikke kan finde forældremødet. Eller en forvirret montør, der skal trække nogle kabler.

Men det kan også være en indbrudstyv, der er ude og se skolen an. Som er i færd med at kortlægge, hvor it-lokalet befinder sig eller opsnuse, hvordan jeres computere bliver opbevaret.

Lyt derfor til mavefornemmelsen, hvis noget virker mistænkeligt. Sig dav (som det hedder på godt jysk) og forvis dig om, at alting er, som det skal være.

 

2. Gør det svært for tyven at gemme sig

Det kan se flot og frodigt ud med høj beplantning på din skoles arealer.

Men det giver også indbrudstyven de perfekte betingelser for at gemme sig.

Tyven kommer oftest om natten, når du selv ligger hjemme i sengen og sover (eller er faldet i søvn foran fjernsynet til endnu en genudsendelse af Kriminalkommissær Barnaby…).

Dunkle kroge og buske, der dækker for vinduerne, gør det nemt for tyven at arbejde uforstyrret. Samtidig sikrer mørket og den højtvoksende buksbom, at han ikke bliver opdaget af tilfældige forbipasserende – og det giver ham samtidig bedre vilkår for at forlade skolen uset.

Klip derfor hække og buskadser ned. Sørg for god belysning på udendørsarealer og rundt om skolens bygninger. Jo mere overvåget indbrudstyven føler sig, jo bedre. Det gør ham mere betænkelig ved at bryde ind i første omgang – så I kan beholde jeres it-udstyr i fred.

Du kunne også være interesseret i:

ToolMark

Tyverimærkning
Læs mere

Mobilhotel

Classic
Læs mere

SG LaptopSafe

Computerskab
Læs mere

SG Locker

Elevskabe
Læs mere

3. Installer alarm og video-overvågning

Råd nr. 3 er et ikke-råd. Altså, et tip, der giver sig selv.

For der er ikke noget revolutionerede i at anbefale, at din skole har en alarm. Allerhelst tilknyttet et vagtfirma, som kan rykke ud, hvis der er indbrud. Tyven foretrækker nemlig at bryde ind, hvor der er mindst mulig risiko for at blive grebet på fersk gerning – og mest mulig profit at hente.

Alligevel er det værd at nævne, at video-overvågning også kan give mening på nogle skoler. Særligt hvis I allerede har oplevet et eller flere indbrud. Det sikrer, at politiet har noget konkret bevismateriale at gå efter, hvis det sker igen.

Men hvad så, hvis tyven alligevel bryder ind? Hvis han ikke lader sig stoppe af finttrimmede hække, alarm eller kameraer? Eller har fået kolde fødder, da han var ude og rekognoscere?

Så kan du bruge det næste råd til at stikke en kæp i hjulet på ham:

4. Opbevar it-udstyret i tyverisikre skabe

Forestil dig det her scenarie:

Det er nat. Indbrudstyven har lige baldret en rude på din skole. Alarmen bimler og bamler. Imens spæner han målrettet mod et klasselokale, der sandsynligvis indeholder ChromeBooks. Adrenalinen kører, mens han brækker døren op med et koben. Det skal gå lynhurtigt.

Men, hov – hvad er det?

Lokalet er tomt. Der er i hvert fald ingen computere at se. I stedet står der et skab ovre i hjørnet. Det ser tungt ud. For tungt til at man bare lige kan tage det under armen.

Tyven går løs på skabet med sit koben. Imens tikker uret. Efter yderligere fire minutter må han opgive og tage flugten. Uheldigvis løber han lige i armene på en vagt – og så klapper fælden.

 

 

Det tager kun få minutter at ribbe et lokale for it-udstyr. Derfor er et forsikringsgodkendt computerskab det bedste værn, hvis tyven har held med at bryde ind på din skole.

Godkendte skabe kan modstå indbrudsforsøg i et specifikt antal minutter. Det stresser tyven og får ham ofte til at opgive på halvvejen. Samtidig giver det vagt eller politi tid nok til at nå frem.

Et computerskab gør det desuden nemt at oplade it-udstyret, så det altid er klar til undervisningsbrug, og det sikrer, at skolen fremstår meget mere ryddelig.

Har din skole allerede implementeret tyverisikre skabe til it-udstyret? Så glem ikke elevernes mobiltelefoner, hvis tyven kommer på besøg i skoletiden.

5. Brug tyverimærkning på computere og tablets

Tyverimærkning stopper ikke en ihærdig indbrudstyv – i sig selv.

Men det er med til at gøre tyvens liv langt mere besværligt. Før han sælger de stjålne ChromeBooks videre, skal han først fjerne mærkningen. Det er tidskrævende (og han skal helst af med udstyret i en rasende fart, så det ikke kan spores tilbage til ham).

Den synlige tyverimærkning fungerer nemlig som bevismateriale. Mærkningen gør, at politiet har lettere ved at kæde tyven sammen med indbruddet, hvis de pågriber ham med jeres computere. Samtidig kan I få jeres ting tilbage, fordi politiet kan se, hvem de tilhører.

Det betyder færre udgifter til nyt udstyr for din skole – og sandsynligvis en dom til tyven.

Med forskellige farver, QR-koder og løbenumre bliver det også let at registrere tingene og få lagt dem på plads. Og når it-udstyret er mærket, øger det samtidig chancen for, at en venlig sjæl kontakter jer, hvis Marius fra 3.C har glemt sin computer i bussen.

 

Tag affære, før det sker på din skole

Nu er du forhåbentlig lidt bedre klædt på til at sikre din skoles it-udstyr mod indbrudstyven.

Problemet er nemlig, at mange skoler først tager affære, når indbruddet er sket. Når alle computere og tablets er væk. Når knuste ruder og opbrudte døre skal repareres. Når skoledagen er kørt af sporet, og der skal bruges ekstra tid på at indhente det forsømte.

Derfor får du her til sidst et bonustip: Tænk som tyven.

Gennemgå sikkerheden på din skole, gerne sammen med forsikrings- eller risikostyringsafdelingen i kommunen. Prøv at se på skolen med tyvens øjne, og noter alle de steder, hvor det halter.

Trænger vinduerne f.eks. til at få skiftet låsemekanisme? Burde det være sværere at få adgang til it-lokalerne? Ligger computerne bare i et aflåst depotrum natten over? Så få det noteret.

Når du er færdig, har du en liste over præcis, hvor I bør sætte ind på din skole. Implementerer I alle tiltagene, har indbrudstyven stort set ikke en chance for at få fingre i jeres it-udstyr.

Har du brug for hjælp til at sikre it-udstyret?