Sikker opbevaring, Gode råd

Computerskabe til skolen: 5 ting du altid bør overveje

Computerskabe er en praktisk, smart og tyverisikker løsning til opbevaring af it-udstyr på skoler og institutioner. Skabet forlænger udstyrets levetid og gør det nemt at bruge i hverdagen. Men der er nogle ting, du skal overveje, før du investerer i et computerskab til din skole. Få de essentielle punkter her (og undgå at investere i de forkerte skabe).

1. Overvej om skabet skal være stationært eller mobilt

Den første vigtige overvejelse handler om, hvorvidt computerskabet skal være stationært eller mobilt. Begge løsninger har fordele, og dit valg afhænger helt din skoles eller institutions behov.

Et stationært computerskab kan f.eks. installeres i umiddelbar nærhed af de lokaler, hvor it-udstyret skal bruges til daglig. Det betyder, at elever og lærere ikke skal bruge unødig tid, som går fra undervisningen, på at trave op og ned ad gangene for at hente deres tablets.

Hvis det derimod er vigtigere, at computerskabet kan flyttes på forsvarlig og sikker vis, så er et mobilt computerskab en bedre løsning. De praktiske hjul gør det nemt for underviseren at fragte it-udstyret fra lokale til lokale uden at eleverne f.eks. taber deres ChromeBooks.

2. Vælg den rigtige indretning

Når du investerer i computerskabe, så vær opmærksom på indretningen. Den har nemlig stor betydning for den daglige brug af skabene.

De fleste computerskabe har flade hylder, men de bedste skabe kan også fås med bøjler, der er lige til at stikke computere ind eller ud af, og som holder dem adskilt under opbevaringen. Det mindsker risikoen for ridser og andre skader på skolens udstyr.

Du bør også overveje, hvad skabet ellers skal kunne. F.eks. er det en kæmpestor fordel med strømstik til nem og praktisk opladning af udstyret, så det altid er klar til brug. Samt lys, der gør det nemt at se, hvad skabet indeholder selv en mørk novembermorgen.

Det er også vigtigt at bide mærke i, hvor mange enheder, du kan opbevare i skabet. Er computerskabet dyrere end lignende løsninger, men kan indeholde dobbelt så mange computere, kan det nemlig være en rigtig god investering i det lange løb.

 

3. Gør låsen nem at håndtere i dagligdagen

Det er ikke alle skoler eller institutioner, der ønsker samme låsesystem til computerskabene. Derfor fås de fleste skabe med forskellige låsetyper.

Den mest gængse låsetype til computerskabe er en elektronisk kodelås. Et computerskab med kodelås er praktisk, når skabene skal benyttes af mange forskellige personer i løbet af en undervisningsdag. Her programmerer du bare en masterkode samt et antal brugerkoder, der kan benyttes af underviserne.

Skal computerskabet bruges af få personer kan en almindelig FAS-nøglelås være en lige så god løsning. Mange skabe til opbevaring af computere og tablets fås også klargjort til RUKO-lås, så skolens egne nøgler kan bruges i stedet.

Hvad du vælger kommer an på, hvad der er nemmest for dig og dine kolleger at håndtere i hverdagen.

4. Gå efter en robust konstruktion

Computerskabe på skoler er i brug mange gange hver dag. Derfor bør du sikre dig, at skabets konstruktion og den generelle kvalitet er fornuftig.

Vær f.eks. opmærksom på om computerskabet er lavet af tyndplade-stål eller udført i et mere hårdført materiale. Har det mobile computerskab gode hjul og solide lejer, så hjulene kan dreje uden besvær? Er der beskyttende filt på hylderne, som forlænger it-udstyrets levetid? Og kan du få service på skabet, hvis det imod al forventning skulle gå i stykker?

Den slags spørgsmål er vigtige at kende svaret på, fordi de er afgørende for skabets levetid. Et computerskab af høj kvalitet sparer samtidig din skole for en masse unødige omkostninger til erstatning af tablets (eller nye computerskabe).

 

5. Vær opmærksom på godkendelsen

For de fleste skoler og institutioner er det vigtigt at bruge computer- og sikkerhedsskabe, som er godkendte. Godkendelsen betyder nemlig, at et eventuelt indbrud vil være dækket af forsikringen, og så sikrer certificeringen også, at skabet et forsvarligt at tage i brug, f.eks. at det mobile computerskab ikke vælter under kørsel.

Vær derfor altid opmærksom på forsikringskrav og eventuelle certificeringer, så du ved hvordan din skoles it-udstyr er sikret.

Vil du vide mere om computerskabe?