Gode råd, Tyverisikring

Effektivt stop for identitetstyveri - sådan!

It-kriminelle har via keyloggere installeret på computerne på landets biblioteker, kunnet franarre folks NemID- og kortoplysninger. Ved tålmodigt at vente på, at folk fik tilsendt nyt nøglekort, kunne de fiske det op af postkassen og optage lån. Samtidigt har de kunnet handle online med ofrenes kortoplysninger. Det sætter en ny sikkerhedsløsning fra SafeGroup en effektiv stopper for.

Hvert år får politiet over 30.000 anmeldelser om identitetstyveri, hvor it-kriminelle har fået adgang til og misbrugt folks NemID- og kortoplysninger. Typisk til at handle med på nettet, samt optage lån og oprette mobil- og andre abonnementer med i ofrenes navne – og for deres penge.

En af de måder de it-kriminelle med succes har franarret folk deres kort- og NemID-oplysninger, er ved hjælp af keyloggere installeret på offentlige computere. Bl.a. på bibliotekerne.

Fik sine oplysninger opsnappet på bibliotektet

Det gik ud over Charlotte Helbo Lund fra Søften ved Aarhus. Ved at opsnappe kort- og NemID-oplysninger ved af en keylogger installeret på en computer, hun benyttede på det lokale bibliotek, og efterfølgende fiske et nyt nøglekort op af hendes postkasse, svindlede de for mere end 330.000 kroner i hendes navn.

Det har haft store konsekvenser for Charlotte Helbo Lund. Hun fik en periode dagligt nye henvendelser fra lånefirmaer og telefonselskaber, samt har været sendt til inkasso flere gange. Du kan læse hele den triste historie på Finans.dk.

 

Sådan gør de it-kriminelle

Det er hurtigt og alt for nemt for de it-kriminelle at få installeret en keylogger på en offentlig computer på f.eks. biblioteket. Alt hvad de behøver, er at få adgang til computeren så længe, at de kan nå at sætte en USB-nøgle i maskinen, som de så kan installere keyloggeren fra. Eller sætte den mellem tastaturet og computeren, så den kan sidde ubemærket og opsnappe alt, hvad der sker på computeren.

Keyloggeren sender oplysningerne videre til de it-kriminelle – både det som står på skærmen, og det de intetanende brugere indtaster på tastaturet. Det gør det nemt at opsnappe både kort- og NemID-oplysninger – samt masser af andre personlige data.

Metoden blev opdaget ved et tilfælde helt tilbage i 2017. Det er da også heldigvis lykkes politiet at opsnappe en hel ring af it-kriminelle, der praktiserede denne fremgangsmåde på en række biblioteker landet over.

Men desværre er det mange steder fortsat lige så nemt at tilgå den fysiske computer. Så det er fortsat let for it-kriminelle at komme til at installere nye keyloggere på få minutter.

Enkel løsning på alvorligt it-sikkerhedsproblem

Skal der dæmmes effektivt op for denne form for it-kriminalitet, skal adgangen til den fysiske computer forhindres. Derved kan de it-kriminelle ikke liste USB-nøgler ind, som de kan bruge til at installere keyloggeren fra. Eller til at opsnappe oplysninger med.

Her har Henrik Andersen, der er chef for montage og teknisk service i SafeGroup, udviklet en effektiv løsning i samarbejde med Odder Kommune. Den gør det nemt at sikre computerne, uden at det kræver en større ombygning af området med computerne, eller dyre opgraderinger af selve hardwaren.

Løsningen er at sætte de fysiske computere ind i et sikringsskab med kodelås. I skabet er der så boret huller til gennemføring af ledningerne til tastatur, mus og skærm. Det gør det muligt stadig at bruge computeren.

Selve den fysiske computer med tilhørende USB-stik har de enkelte brugere altså ikke adgang til. Men personalet på biblioteket kan nemt tilgå den, bare ved at taste koden på kodelåsen og åbne sikringsskabet.

 

Kan skræddersyes til alle behov

Hos SafeGroup har vi et bredt udvalg af sikringsskabe, lige fra de små modeller, der er anvendt til den løsning, du kan se på billedet ovenfor, og til store modeller med plads til masser af computere.

”Så alt efter hvordan computerne er opstillet på de enkelte biblioteker, er det muligt for os at skræddersy en løsning, der passer til”, forklarer Henrik Andersen.

”Derved kan vi effektivt få sat en stopper for de it-kriminelle, så det fortsat kan være trygt for borgerne at benytte de computere, der står på landets biblioteker og borgerservice-kontorer”, slutter Henrik Andersen.

Vil du høre mere om løsningen, så kontakt os allerede i dag.