Case, Tyverisikring

Lolland og Favrskov kommune gør det svært for tyvene og nemt for medarbejderne

Gør det svært for tyvene og nemt for medarbejderne. Så enkelt kan budskabet lyde, når det gælder tyverisikring. Jannie Skands Rothmann fra Lolland Kommune og Christina Bisgaard fra Favrskov er begge gået aktivt ind i forebyggelsesarbejdet. Her løfter de sløret for, hvilke metoder de bruger i kampen mod indbrudstyvene.

 

Kommunale bygninger er sårbare over for indbrud

Risikostyrings- og forsikringskoordinatorer ved, at kommunale bygninger og institutioner er sårbare, når det kommer til indbrud.

It-udstyr, værktøj, el-cykler, droner og dyrt inventar er nemlig en integreret del af hverdagen på skoler, i institutioner, på plejehjemmene og i kommunens vej & park-afdeling.

Det ved indbrudstyvene også. Og derfor går de målrettet efter de steder, hvor de nemt kan høste et stort udbytte. F.eks. skoler, der ligger inde med it-udstyr for store summer.

Konsekvenserne er ofte vidtrækkende: Udstyret skal erstattes, indbruddet skal dokumenteres internt og eksternt, og det koster alt sammen på produktivitet, tryghed og kistebunden.

Derfor har både Jannie Skands Rothmann, forsikrings- og risikostyringskoordinator i Lolland Kommune og Christina Bisgaard, som er forsikringskoordinator hos Favrskov Kommune, taget sagen i egen hånd.

 

Lolland Kommune gør det svært for tyven at komme ind

Både video-overvågning og alarmer er blandt Lolland kommunes våben imod indbrudstyvene. Derfor er de installeret på skoler, institutioner og i andre bygninger i kommunen.

Og der bliver skiltet tydeligt med det.

Men desværre er det ikke altid nok til at sætte en stopper for en ihærdig indbrudstyv.

Derfor har Jannie Skands Rothmann startet et initiativ, der går ud på at gøre et indbrud så besværligt som muligt. Så tyven ikke orker at give sig i kast med indbruddet og opgiver på forhånd.

Lolland kommune har blandt andet forstærket bygningernes adgangsveje. Det betyder, at vinduerne ikke kan listes af, og yderdørene bliver sværere at dirke op. Kommunen har også haft hækkeklipperen fremme. Det sikrer, at tyven ikke kan gemme sig bag højtvoksende buskads.

Og det er alt sammen med til at understøtte Jannies initiativ.

Favrskov spænder ben for tyven med sikringsskabe

Når indbrudstyven først får adgang til en bygning, er han næsten umulig at stoppe.

Derfor gælder det om at sætte en kæp i hjulet på ham, inden han er over alle bjerge med sit bytte.

Derfor sørger Christina Bisgaard for at få installeret sikringsskabe, bl.a. på skolerne i Favrskov kommune. Skabene er godkendte til at modstå indbrudsforsøg i et specifikt antal minutter. Det øger chancerne for, at alarmselskabet kan nå frem og gribe tyven på fersk gerning.

Samtidig er sikringsskabene en hjælp i dagligdagen.

De er med til at holde bedre styr på elever og medarbejderes computere og tablets. Og skabene sikrer desuden, at it-udstyret nemt blive opladet, så det altid er klar til brug.

Det giver en mere overskuelig hverdag på skolerne med bedre overblik og styr på tingene.

 

SG LaptopSafe

Sikringsskab
Læs mere

SG MobileSafe

Sikringsskab
Læs mere

Systemkuffert

Tyverimærkning
Læs mere

Advarselsskilte

Tyverimærkning
Læs mere

Jannie gør det let for medarbejderne

Jannie Skands Rothmann ved, at selvom hun og Lolland kommune gør det svært for tyvene at komme ind, kan uheldet stadig ske.

Derfor var det også vigtigt med et tiltag, der både gør det mindre attraktivt at stjæle kommunens ting, og samtidig øger chancen for at få stjålne ting retur.

Og det skulle allerhelst være let for medarbejderne at håndtere.

Løsningen hedder "mærkningskufferten".

Jannie har indkøbt to systemkufferter til mærkning til Lolland kommune. Kufferterne indeholder både gravørapparat, brændemærkestempel og kommunens egne tyverimærker med løbenumre, så alle typer genstande og overflader er dækket ind.

Hun udlåner kufferterne til andre afdelinger mod et mindre gebyr. Og det er nemt for medarbejderne at tage kufferten med på farten og aflevere den tilbage igen.

Det sikrer, at alle kommunens ejendele kan blive tyverimærket – uanset hvor de befinder sig.

 

Christina går aktivt ind i sikringsarbejdet

I Favrskov kommune stopper Christina Bisgaards engagement i forebyggelsesarbejdet ikke med en håndfuld sikringsskabe.

Hun arbejder blandt andet målrettet med at gennemgå alle kommunens skoler, daginstitutioner og øvrige adresser. Derefter udfærdiger hun en rapport med konkrete anvisninger på, hvor der skal sættes ind for at højne sikringsniveauet.

Bliver hendes anbefalinger implementeret, er der langt større sandsynlighed for, at forsikringsselskabet vil udbetale fuld erstatning ved et indbrud.

Christinas initiativ i Favrskov kommune har betydet, at hvor de før havde alt for mange indbrud, har de nu næsten ingen.

Kun de få gange hvor en computer er blevet glemt på et skrivebord, eller sikringsskabet ikke er blevet låst, har der været problemer.

Derfor arbejder Christina Bisgaard også aktivt på at gøre tyverisikring til en del af hverdagen:

”Som risikorådgivere og forsikringsadministratorer kan vi ikke bare sidde inde ’på borgen’ og håbe, at skoler og andre institutioner tager initiativerne i brug. Vi skal selv aktivt ud og starte adfærdsændringen”, er Christinas opfordring til sine kolleger i landets andre kommuner.

Vil du også have færre indbrud i din kommune?