Tyverimærkning

Mærkning kan spare håndværkere for milliarder

Byggepladser og varebiler har udviklet sig til en regulær guldgrube for organiserede kriminelle, der formentlig omsætter tyvekosterne i udlandet. Samtidig ryger værktøj, der forsvinder i det daglige, ofte direkte ind på svindkontoen, fordi det ikke kan betale sig at involvere forsikringsselskabet. Og det koster håndværkerfirmaerne store summer.

I december 2017 rapporterede DR Nyhederne f.eks. om tømreren Brian, der fik stjålet værktøj for over en halv million kroner, og det estimeres, at den danske byggebranche oplever et årligt svind på mellem fire og ti mia. kroner.

Tonni fik stjålet for 500.000 kr.

Tonni Jensen fra firmaet TJLcon har sammenlagt fået stjålet for over 500.000 kr. værktøj og andet udstyr fra firmaets varebiler og på byggepladsen.

I videoen i indlægget "Tyverimærkning sikrer både Tonnis værktøj og bundlinjen" kan du se ham fortælle om, hvordan TJLcon løste problemet og hvordan de nu holder styr på værktøjet i dagligdagen.

 

En klat maling er ikke nok

Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at forebygge tyveri og svind. Politi og brancheforeninger anbefaler blandt andet brug af mekaniske låse i varebilerne, sikring af byggepladser med videoovervågning samt alarm i værkstederne. Mange håndværkere ynder også at bruge en klat maling til at ejermærke deres udstyr med.

Men desværre er ingen af disse tiltag sjældent nok. Overvågning og alarmer stopper ikke tyven, hvis han ved, at der på den anden side af døren venter tusindvis af kroners fortjeneste. Og den røde klat maling mister hurtigt sin funktion, hvis den bliver slidt af, eller hvis andre håndværkere bruger samme farve.

Tyverimærkning sikrer værktøj effektivt

Synlig ejer- og tyverimærkning rammer derimod tyven, hvor det gør ondt; på værdien af tyvekosterne. For tyven handler det altid om at få fingre i varer, der er lette at omsætte, og som han hurtigt kan komme af med. Hvis de stjålne værdier derimod er mærkede falder deres umiddelbare markedsværdi, fordi det gør dem vanskelige at sælge videre. Det betyder, at mærket værktøj slet ikke er et attraktivt mål for indbrudstyven.

Desuden tydeliggør ejermærkning med firmaets navn og logo, hvem udstyret tilhører. Det kan være vigtigt på byggepladsen, hvis der pludselig opstår tvivl om, hvem der egentlig havde den kabeltromle eller den arbejdslampe med. Derfor er synlig mærkning af værktøj også et særligt brugbart redskab til at holde styr på tingene i dagligdagen.

 

Kan det betale sig?

For mange små og mellemstore håndværkerfirmaer er ejer- og tyverimærkning ikke en prioritet. Men det burde den være, for ofte overstiger de økonomiske konsekvenser af tyveri og årligt svind udgifterne til mærkningen.

Tyveri kan i værste tilfælde kan det betyde, at de ansatte ikke kan få noget fra hånden en hel dag. Der skal i stedet bruges tid på at anmelde indbruddet til politi og forsikring, der skal findes fakturaer for det stjålne værktøj, og der skal indkøbes erstatninger. Dagligdags svind står derimod ofte helt for egen regning.

Mærkning letter samtidig politiets opklaringsarbejde, fordi det er med til at løfte bevisbyrden. Selv hvis politiet stopper en bil fuld af værktøj, kan de ikke tilbageholde gerningsmændene uden begrundet mistanke, f.eks. hvis de kan se, at værktøjet er ejermærket.

Hvis man vil regne ud i kroner og ører, hvad det koster at implementere ejermærkning på alt sit udstyr, så er det blot at foretage et regulært regnestykke. Resultatet kan derefter holdes op imod, hvad det vil koste i tabt arbejdstid, selvrisiko samt generelt besvær med at erstatte stjålent eller bortkommet udstyr. Her vinder mærkningen ofte på den lange bane.

Vil du have hjælp til mærkning af dit værktøj?