Sikker opbevaring, Case

Nu bruger Søndervangskolen færre ressourcer på elevskabene

På Søndervangskolen i Aarhus havde de nogle ældre elevskabe med kodede hængelåse. Det kostede dem hvert år dyrt i både ressourcer og nye hængelåse. Men det har nye elevskabe med flotte farver på lågerne og elektroniske låse lavet om. Samtidig sørger indbygget støjdæmpning i lågerne for et mere behageligt lydniveau i gangarealerne. Og så er eleverne blevet bedre til at passe på deres ting.

Gamle elevskabe kostede for mange ressourcer

På Søndervangskolen i Aarhus havde de i mange år haft 250 helt traditionelle elevskabe med hængelåse på hver enkelt låge. De var grå og ret neutrale i deres design. Så det hændte tit, at eleverne ”peppede lidt op” på udseendet af de grå låger. Samtidig larmede det en hel del, hver eneste gang eleverne åbnede og smækkede lågerne.

Men det allerværste var faktisk udgifterne til at drive og vedligeholde hængelåsene på elevskabene. Her var der fast en pædagog, som vejledte eleverne i brugen af skabene, hjalp dem, hver gang de havde glemt koden til hængelåsen, fremskaffede nye hængelåse, når eleverne smed dem væk, og sørgede for den generelle vedligeholdelse og klargøring af skabe og hængelåse ved hvert nye skoleår.

Det blev til mange penge hen over året.

Der skulle findes en smartere løsning

Derfor satte viceskoleleder Martin Bernhard gang i at finde en ny og smartere løsning. Den skulle både være mere spændende at se på, fjerne behovet for hængelåse og måtte også rigtig gerne være mere støjsvag.

Valget faldt på en SG Locker-løsning fra SafeGroup med i alt 280 skabe. For dels kendte og havde Martin Bernhard allerede gode erfaringer med Aarhus-firmaet fra andre sikringsløsninger. Og dels kunne SG Locker-skabene løse alle de problematikker, som der var med de gamle elevskabe. Samt give skolen nogle helt nye muligheder.

Hør hvad Martin selv fortæller om skabene i videoen herunder.

Farver reducerer risikoen for graffiti

Det første, som Martin Bernhard bemærkede, var det meget mere moderne design og muligheden for at få lågerne leveret i flere forskellige farver. Det gav muligheder for at skabe nogle meget flottere og mere varierede og spændende skabsfronter på elevskabene.

Det indbyder ikke til, at der bliver lavet graffiti eller andre ”udsmykninger” på skabene. Og gør det faktisk også mere interessant for eleverne at passe på skabene.

Smart støjreduktion giver bedre akustik

Samtidig løser en smart støjreduktion i lågerne permanent problemet med larm i gangarealerne, når eleverne åbner og lukker lågerne. Det sker oftest på én gang. Enten fordi eleverne kommer ud fra eller skal ind til en time, eller når de skal hjem fra skole.

Med de gamle elevskabe kunne det godt larme en hel del, når måske op til 40-50 elever åbnede og lukkede lågerne nogenlunde samtidig. Og skabe en nærmest infernalsk larm, når stort set samtlige elever skulle hjem nogenlunde samtidig.

Nu er støjniveauet meget lavere, fordi hver eneste låge i skabene er lyddæmpede. Det gør det meget mere behageligt at opholde sig i gangarealerne både før og efter timerne.

 

Elevskabe på skole

 

Lærer eleverne at passe bedre på tingene

I stedet for den gamle løsning med hængelåse er de nye skabe udstyret med elektroniske låse med tastatur. Her taster du bare en talkombination, når du lukker og låser skabet – og taster den samme kombination igen, når du vil låse det op. Og er koden glemt, er det nemt for en lærer at nulstille låsen med en særlig kode.

Det har gjort det muligt at indføre et nyt system, hvor eleverne ikke har et fast skab. De tager bare et ledigt skab, når de har brug for det. Og rydder det igen, når de ikke har brug for det mere den dag.

Det forhindrer, at eleverne tager ejerskab over bestemte skabe. Samtidig har det gjort eleverne mere bevidste om at få deres ting med sig hjem. Derfor er der heller ikke længere en masse ting og sager – og gamle madpakker – som hober sig op i skabene.

Det er en god øvelse for eleverne i at tage ansvar for deres egne ting – og få ryddet op efter sig. Samtidig har skolen stillet krav om, at eleverne placerer computere og andre værdier i skabene, når eleverne ikke skal bruge dem. F.eks. når de har frikvarter eller skal til idræt. Og det har reduceret både tyverier og hærværk.

Next step: Smart management system

Men Martin Bernhard hviler ikke på laurbærrene. Allerede nu er han sammen med SafeGroup i gang med at undersøge et nyt elektronisk management system til låsene.

Det gør det endnu nemmere at nulstille låsene og styre adgangen til skabene. Samtidig vil det f.eks. gøre det muligt at låse alle skabene op automatisk hver dag kl. 16! Det vil give eleverne et endnu større incitament til at få deres ting med hjem.

Samtidig vil den automatiske åbning af skabene nedsætte risikoen for hærværk ved indbrud om natten. For når det er let at se, at skabene er tomme, er der ingen grund til at ødelægge dem ved at bryde dem op.

 

Kan klart anbefale både skabene og SafeGroup

Martin Bernhard kan klart anbefale andre skoler, gymnasier og uddannelsessteder at tage en snak med SafeGroup.

”Du får altid en god samtale, noget godt materiale og en helt igennem god service”, fortæller Martin Bernhard. ”Vi havde brugt SafeGroup til andre sikringsløsninger på skolen og havde allerede en god oplevelse med dem derfra.”

”Og så kan de her skabe bare løse en masse af de problemer med elevskabe, som jeg ved, at rigtig mange skoler bakser med i hverdagen” slutter viceskolelederen på Søndervangskolen i Aarhus.