Sikker opbevaring, Case

Nu bruger Søndervangskolen færre ressourcer på elevskabene

Søndervangskolens gamle elevskabe havde hængelåse med kode. Det kostede dem hvert år dyrt til erstatning af låse, der blev væk. Samtidig havde eleverne fået en dårlig vane med at "peppe" de grå skabsdøre op med deres egne designs. Og så var der larmen fra lågerne... Heldigvis fandt skolen i Aarhus en løsning på alle problemerne.

 

Gamle elevskabe kostede for mange ressourcer

På Søndervangskolen havde de i mange år haft 250 elevskabe med hængelåse. De var grå og ret neutrale i designet. Derfor hændte det tit, at eleverne ”peppede" de grå låger lidt op med blyantstreger, tuscher og forskellige kreative indgraveringer.

Samtidig larmede det, hver eneste gang eleverne åbnede og smækkede lågerne.

Men det allerværste var faktisk udgifterne til at vedligeholde hængelåsene.

En fast tilknyttet pædagog skulle vejlede eleverne i korrekt brug af skabene, hjælpe dem, hver gang de havde glemt koden til hængelåsen, fremskaffe nye hængelåse, når eleverne smed dem væk, og sørge for generel vedligeholdelse af skabe og hængelåse forud for hvert nye skoleår.

Det blev til en hel del ressourcer om året...

Der skulle findes en smartere løsning

Derfor satte viceskoleleder Martin Bernhard sig for at finde en ny og smartere løsning. Den skulle både være mere spændende at se på, fjerne behovet for hængelåse og måtte også gerne være mere støjsvag.

Valget faldt på en SG Locker-løsning med i alt 280 skabe.

Forhåbningen var, at de nye elevskabe ville løse alle de problematikker, som skolen oplevede med de gamle skabe. Og at Søndervangskolen samtidig fik nogle helt nye muligheder.

Hør hvad Martin selv fortæller om skabene i videoen herunder.

Farver reducerer risikoen for graffiti

Martin Bernhard var begejstret for det moderne design ved de nye SG Locker elevskabe. Samt muligheden for at få lågerne leveret i flere forskellige farver.

De farvede skabsfronter er nu langt mere spændende og flottere at se på.

Det giver et mere indbydende udtryk de steder på skolen, hvor elevskabene står.

Og samtidig slipper Søndervangskolen nu for, at der bliver lavet graffiti eller andre ”udsmykninger” på skabene. Faktisk oplever skolen, at det er blevet mere interessant for eleverne at passe på skabene.

Smart støjreduktion giver bedre akustik

Samtidig løser en smart støjreduktion i lågerne problemet med larm i gangarealerne, når eleverne åbner og lukker lågerne. Det sker oftest på én gang. Enten fordi eleverne kommer ud fra eller skal ind til en time, eller når de skal hjem fra skole.

Med de gamle elevskabe kunne det godt larme en hel del, når op til 40-50 elever åbnede og lukkede lågerne samtidig.

Og skabe en nærmest infernalsk larm, når stort set samtlige elever skulle hjem på samme tid.

Nu er støjniveauet meget lavere, fordi hver eneste låge i skabene er lyddæmpet. Det gør det meget mere behageligt at opholde sig i gangarealerne, både før og efter timerne.

 

Elevskabe på skole

 

Lærer eleverne at passe bedre på tingene

I stedet for den gamle løsning med hængelåse er de nye skabe nu udstyret med elektroniske låse med tastatur.

Her taster du bare en talkombination, når du lukker og låser skabet – og taster den samme kombination igen, når du vil låse det op. Og er koden glemt, er det nemt for en lærer at nulstille låsen.

Det har gjort det muligt at indføre et nyt system, hvor eleverne ikke har et fast skab. De tager bare et ledigt skab, når de har brug for det. Og rydder det igen, når de har fri.

Det forhindrer, at eleverne tager ejerskab over bestemte skabe.

Samtidig har det gjort eleverne mere bevidste om at få deres ting med sig hjem. Derfor er der heller ikke længere en masse ting og sager – og gamle madpakker – som hober sig op i skabene.

Det er en god øvelse for eleverne i at tage ansvar for deres egne ting – og få ryddet op efter sig.

Samtidig har skolen stillet krav om, at eleverne placerer computere og andre værdier i skabene, når eleverne ikke skal bruge dem. F.eks. når de har frikvarter eller skal til idræt. Og det har reduceret både tyverier og hærværk.

Next step: Smart management system

Men Martin Bernhard hviler ikke på laurbærrene. Allerede nu er han i gang med at undersøge et nyt elektronisk management system til låsene.

Det gør det endnu nemmere at nulstille låsene og styre adgangen til skabene. Samtidig vil det f.eks. gøre det muligt at låse alle skabene op automatisk hver dag kl. 16.

Det vil give eleverne et endnu større incitament til at få deres ting med hjem.

Samtidig vil den automatiske åbning af skabene nedsætte risikoen for hærværk ved indbrud om natten. For når det er let at se, at skabene er tomme, er der ingen grund til at ødelægge dem ved at bryde dem op.

 

Kan klart anbefale både skabene og SafeGroup

Martin Bernhard kan klart anbefale andre skoler, gymnasier og uddannelsessteder at tage en snak med SafeGroup.

”Du får altid en god samtale, noget godt materiale og en helt igennem god service”, fortæller Martin Bernhard. ”Vi havde brugt SafeGroup til andre sikringsløsninger på skolen og havde allerede en god oplevelse med dem derfra.”

”Og så kan de her skabe bare løse en masse af de problemer med elevskabe, som jeg ved, at rigtig mange skoler bakser med i hverdagen” slutter viceskolelederen på Søndervangskolen i Aarhus.

Skal du også have elevskabe på din skole?