Sikker opbevaring, Gode råd

Sådan gør du, hvis du ikke kan åbne dit sikkerhedsskab

Hvad gør man, hvis man ikke kan åbne sit pengeskab, nøgleskab eller sikkerhedsskab? Måske har du glemt koden til den elektroniske lås, smidt nøglen væk eller også virker den sædvanlige kode bare ikke. Læs med her og få de bedste tips og tricks til, hvad du bør gøre, hvis du ikke kan åbne dit sikkerhedsskab samt bedste praksis for opbevaring af nøgler og koder, så du undgår at problemet opstår igen.

Tips og tricks til at åbne dit sikkerhedsskab

Brug den rigtige kode

Hvis du har et pengeskab, nøgleskab eller andet sikkerhedsskab med elektronisk kodelås, som ikke kan åbnes, så vær allerførst sikker på, at du rent faktisk benytter den rigtige kode.

Det kan virke banalt, men nogle elektroniske kodelåse blokerer faktisk, hvis koden indtastes forkert et antal gange i træk. Vær derfor også opmærksom på, om andre har forsøgt at indtaste koden før dig. Nogle kodelåse, som S&G kodelåsen, blokerer f.eks. i ti minutter, hvis koden tastes forkert fem gange i træk.

 

Tjek batteriet

Hvis dit skab med elektronisk kodelås ikke kan åbnes, selvom du bruger den rigtige kode, så tjek om batteriet er løbet tør for strøm. Når batteriet er ved at være drænet, vil der ofte være strøm nok tilbage til at tænde eventuelle dioder i displayet, men ikke til at operere motoren inde i kodelåsen.

Hvis du har et skab med S&G kodelås, så se hvordan du skifter batteri i videoguiden på Support-siden. Har du et sikkerhedsskab, pengeskab eller nøgleskab med en anden type elektronisk kodelås, bør du konsultere den vejledning, som fulgte med skabet.

 

Smør låsen

Hvis du har et sikkerhedsskab med mekanisk lås, som du ikke kan åbne, f.eks. FAS- eller RUKO-lås, kan det hjælpe at smøre låsecylinderen. Dette gælder især, hvis du ikke kan dreje nøglen, som du plejer og ikke kan høre låsen slå fra. Hvis låsen derimod godt kan slås fra, men du ikke kan dreje håndtaget, kan det være indholdet i skabet, som blokerer for låseriglerne. Her kan det være nødvendigt at kontakte en tekniker eller lokal låsesmed for assistance.

 

Opret en ny brugerkode

Hvis du har glemt koden til skabet, kan det være nødvendigt at oprette en ny brugerkode. Derfor bør du kontakte den person, som har ansvaret for administration af koderne, f.eks. en teknisk serviceleder. Vedkommende er i besiddelse af en såkaldt 'masterkode', som kan bruges til omkodning af låsen. Det vil dog i de fleste tilfælde være nemmere, hvis vedkommende blot fortæller dig, hvad den aktuelle brugerkode er.

Hvis du har et skab med S&G kodelås eller FAS-lås kan du se, hvordan du omkoder låsen på Support-siden. For omkodning af RUKO-låse benyttes din lokale låsesmed.

 

 

Benyt en anden brugerkode eller nøgle

Hvis du eller den ansvarshavende ikke har adgang til en masterkode eller har glemt den, kan du forhåbentlig benytte en anden brugerkode til at åbne sikkerhedsskabet. Til nogle nøgleskabe og pengeskabe vil der medfølge en nødnøgle, som kan benyttes i tilfælde af batteri- eller hukommelsessvigt. Benyt gerne denne, men husk efterfølgende at oprette en ny brugerkode til skabet.

 

Udskift låsekassen

Hvis du ikke er i besiddelse af en kode eller nøgle, og sikkerhedsskabet stadigvæk er åbent, kan problemet nogle gange løses ved at udskifte låsekassen. Vær dog opmærksom på, at ved mange små penge- og nøgleskabe vil låsen i sig selv udgøre så stor en udgift, at det næppe kan betale sig at skifte låsekassen. I sådanne tilfælde kan det derfor være nødvendigt at anskaffe et nyt skab.

 

Sidste udvej

Hvis du ikke er i besiddelse af en brugerkode, masterkode eller fysisk nøgle, og lågen ikke er åben, vil det være umuligt at få adgang til dit sikkerhedsskab via låsen. Derfor er den eneste tilbageværende mulighed at forsøge at bryde skabet op uden at beskadige de værdier, som opbevares i det. Dette er dog altid en sidste udvej, som ikke anbefales.

 

Sikker opbevaring af nøgler og koder

For at undgå, at du fremover ikke kan komme ind i dit sikkerhedsskab, er der nogle ting, du bør holde dig for øje. Ellers kan du komme til at stå i samme kattepine én gang til.

Opbevar derfor altid nøgler og koder et sikkert sted, hvortil få på arbejdspladsen har adgang (og ikke inde i sikkerhedsskabet!). Sørg også for, at der er helt faste procedurer for overlevering af information om koder og nøgler, såfremt den kollega, som er ansvarshavende for disse, forlader arbejdspladsen.

Derudover er det en god idé at tjekke skabslåsens batteri jævnligt, smøre låsen, hvis den er mekanisk, og ellers sørge for at holde skabet i en god stand. Så er du bedst sikret imod lignende uforudsete uheld.