Tyverimærkning, Gode råd

Tyverimærkning: Hvad, hvordan, hvorfor?

Hvad er "tyverimærkning" egentlig for noget? Hvordan bruger man det i praksis? Hvilke genstande bør du mærke? Og kan det overhovedet betale sig? Det er måske nogle af de spørgsmål du sidder med, før du skal bruge mærkning for første gang. Læs videre og få alle svarene i denne artikel.

 

Tyverimærkning på bærbar computer

Kort fortalt: Hvad er tyverimærkning?

Tyverimærkning er en metode til at sikre værdigenstande imod tyveri.

Betegnelsen dækker over mange forskellige former for mærkning, som enten påføres eller præges ind i den ønskede genstand. Fælles for dem er dog, at mærkningen giver værdigenstanden ét eller flere kendetegn, der identificerer ejeren, og som ikke umiddelbart kan fjernes.

Formålet med tyverimærkning er først og fremmest at sikre værdierne imod at blive stjålet. Dernæst at forhindre hæleri samt øge chancen for, at politiet kan levere værdierne tilbage til retmæssige ejer (dig).

Ud over tyverisikring kan mærkning dog også opfylde andre formål, f.eks. branding af virksomheden. Har din mærkning løbenumre eller stregkoder kan du også bruge den til registrering og asset management.

Hvad kan – og bør – du tyverimærke?

I princippet kan du tyverimærke det meste, men det vil give bedst mening at mærke de ting, som er særligt vigtige, udsatte eller kostbare at erstatte. Forestil dig f.eks., hvor frustrerende det vil være at miste din arbejdscomputer (og alle de dokumenter, der forsvinder sammen med den).

Derfor bør du som regel mærke bærbare computere, tablets, kameraer, designermøbler og el-værktøj (men du kan også mærke alt fra medicinaludstyr til kobberrør).

Indbrudstyvene er nemlig altid på udkig efter værktøj, it-udstyr og andre "tyvetækkelige" genstande, fordi de er nemme at sælge videre.

Forskellige typer mærkning til forskellige formål

Der findes mange forskellige former for tyverimærkning. Og de har hver især en række egenskaber og anvendelsesmuligheder. Men groft sagt kan man inddele tyverimærkning i tre overordnede kategorier: de hæftende, de permanente og de usynlige mærkningstyper.

Akryl- og folieskilte (ofte kaldet "klistermærker") hører til i den "hæftende" kategori. Her monteres tyverimærket, der ofte har en klæbende bagside, på værdigenstanden med speciallim.

Til forskel fra de hæftende typer, går en permanent mærkningstype i dybden på genstandens overflade. For eksempel kan brændemærkning betegnes som "permanent", fordi den dybdegående mærkning er næsten umulig at fjerne.

De "usynlige" mærkningstyper bruges ofte til værdier, hvor tyverimærkningen ikke må gå ud over æstetikken. DNA-mærkning, hvor en særlig væske smøres på genstanden, som først bliver synlig, når den belyses med en UV-lampe, er nok den mest udbredte.

Du kan læse meget mere om de forskellige typer mærkning her: Guide: Sådan vælger du den 'bedste' tyverimærkning.

Du kunne også være interesseret i:

iMark

Tyverimærkning
Læs mere

ToolMark

Tyverimærkning
Læs mere

EtchMark

Tyverimærkning
Læs mere

LabelMark

Tyverimærkning
Læs mere

"Kan tyverimærkning ikke bare fjernes?"

Ovenstående er en indvending, vi hører ret ofte. For kan kan tyverimærkning ikke "bare" fjernes? Og er det ikke bare "penge ud af vinduet"?

Det er rigtigt, at nogle typer mærkning kan fjernes – men det forudsætter en stor indsats fra tyvens side. Du skal forestille dig, at han skal af med de stjålne computere i en fart, og her gør mærkningen, at hans arbejde tager meget længere tid.

Hvis han forsøger at fjerne mærkning, vil det også efterlade synlige spor, f.eks. på computerens front. Og det betyder, at hans tyvekoster vil være meget sværere at afsætte som hælervar (og han vil få mindre for den).

Derfor er mærkede værdier slet ikke et attraktivt mål for indbrudstyven. Og du har langt større chance for at beholde dine ting i fred, hvis du tyverimærker dem.

Samtidig er det en hel del dyrere at genanskaffe nyt udstyr frem for at beskytte det, du allerede har. Tænk bare på al den arbejdstid, der går til spilde, hvis hele kontoret bliver tømt for computere eller byggepladsen rømmes for værktøj. (Og den tabte arbejdsfortjeneste er ikke noget, forsikringen dækker).

Politiet anbefaler tyverimærkning

Politiet, Det Kriminalpræventive Råd og mange forsikringsselskaber anbefaler brug af tyverimærkning på grund af den præventive effekt.

Men tyverimærkning gør også politiets liv lettere, hvis de støder på stjålne genstande under en ransagning. For det er næsten umuligt at levere din computer tilbage, endsige at løfte en bevisbyrde imod gerningsmændene, hvis den ikke er mærket med navn eller kontaktoplysninger.

Derfor gør du også politiet en tjeneste, når du og din arbejdsplads får tyverimærket jeres ejendele.

Vil du vide mere om tyverimærkning?