Tyverimærkning, Gode råd

Hvad er ’tyverimærkning’ egentlig? Hvordan bruger man det i praksis? Hvilke værdier bør man mærke? Og kan det overhovedet betale sig at bruge tyverimærkning?

Ovenstående er måske nogle af de spørgsmål du sidder med, når du skal tyverisikre virksomhedens eller arbejdspladsens værdier for første gang. Derfor er dette blogindlæg til dig, der gerne vil blive klogere på, hvad tyverimærkning er for en størrelse, hvordan man bruger det, og hvorfor mærkning i det hele taget er nødvendigt.

Tyverimærkning - kort fortalt

Tyverimærkning er en metode til at sikre værdigenstande imod tyveri. Betegnelsen dækker over mange forskellige former for mærkning, som enten påføres eller præges ind i den ønskede genstand. Fælles for dem alle er dog, at mærkningen giver værdigenstanden ét eller flere kendetegn, der identificerer ejeren, og som ikke umiddelbart kan fjernes.

Formålet med tyverimærkning er først og fremmest at sikre værdierne imod at blive stjålet. Dernæst at forhindre hæleri samt højne chancen for, at politiet kan levere værdierne tilbage til retmæssige ejer.

Ud over tyverisikring kan mærkningen dog også opfylde andre formål såsom profilering af virksomheden, registrering eller ejermærkning.

Kan det mærkes?

Tyverimærkning kan monteres på mange forskellige overflader og på mange forskellige værdier. I princippet kan man tyverimærke alting, men det vil dog ofte give bedst mening at tyverimærke værdigenstande, som er særligt vigtige, udsatte eller kostbare at erstatte. Det kan typisk være bærbare computere, tablets, kameraer, designermøbler eller el-værktøj, men også medicinaludstyr og kobberrør kan tyverimærkes.

Særligt dyrt værktøj og andet håndværkerudstyr er værdier, som indbrudstyvene elsker at få fingre i, fordi de er nemme at sælge som hælervarer. Derfor kan du lige nu bestille et prøvesæt til tyverimærkning af værktøj - helt gratis og uforpligtende!

Forskellige typer mærkning

Der findes mange forskellige former for tyverimærkning, som hver især har en række egenskaber og anvendelsesmuligheder. Groft sagt kan man dog inddele tyverimærkning i tre overordnede kategorier: de hæftende, de permanente og de usynlige mærkningstyper.

Akryl- og folieskilte (af nogle fejlagtigt kaldet "klistermærker") hører til i den "hæftende" kategori. Her monteres tyverimærkningsskiltet, der ofte har en klæbende bagside, på værdigenstanden med speciallim, som binder skiltet til genstandens overflade.

Til forskel fra de hæftende mærkningstyper, går de permanente i dybden på værdigenstandens overflade. For eksempel kan mærkning med brændemærkning betegnes som "permanent", fordi den dybdegående mærkning er stort set umulig at fjerne.

De "usynlige" mærkningstyper benyttes ofte til værdier, hvor tyverimærkningen ikke må gå ud over æstetikken. DNA-mærkning, hvor en særlig væske smøres på genstanden, som først bliver synlig, når den belyses med en UV-lampe, er nok den mest udbredte usynlige tyverimærkning.

Du kan læse meget mere om de enkelte typer mærkning her: "Guide: Sådan vælger du den 'bedste' tyverimærkning".

 

Kan tyverimærkning ikke bare fjernes?

Det kan virke besværligt at komme i gang med tyverimærkning, men konsekvenserne ved at forsømme mærkningen kan være vidtrækkende. Det er ikke blot dyrt at erstatte værktøj eller IT-udstyr; et indbrud resulterer også i tabt arbejdsfortjeneste.

For selvom forsikringen dækker udgifterne til nye arbejdsredskaber, så kan selve anskaffelsen være en tidskrævende proces – og det kan ses på bundlinjen.

Men kan tyverimærkning ikke "bare" fjernes? Er det ikke "penge ud af vinduet"? Nogle typer mærkning kan fjernes, men det forudsætter en stor indsats fra tyvens side. Det vil også efterlade synlige spor fra brug af værktøj, hvilket betyder, at den stjålne genstand vil være stort set umulig at afsætte som hælervare.

Derfor er mærkede værdier slet ikke et attraktivt mål for indbrudstyven. Og du har langt større chance for at beholde dine ting i fred.

Tyverimærkning anbefales af politiet

Politiet og Det Kriminalpræventive Råd samt mange forsikringsudbydere anbefaler, at man bruger tyverimærkning for at beskytte sig imod tyveri. Det er på grund af den præventive effekt af tyverimærkning. Det er nemlig de færreste, der ønsker at eje en computer eller en designerlampe, som er mærket med en andens logo eller navn.

Udover den præventive effekt, gør tyverimærkning også politiets liv lettere, hvis de støder på stjålne værdier. For det er næsten umuligt at levere stjålne værdier tilbage, endsige at løfte en bevisbyrde imod eventuelle gerningsmænd, hvis de ikke er mærkede med ejerens navn og oplysninger.

Læs mere om, hvorfor tyverimærkning nytter i blogindlægget: "Mærkning kan spare håndværkere for milliarder", eller se videoen om Tonni Jensen, der løste problemet med tyveri af værktøj med mærkning.