Mindre "mobilstøj" øger faglighed og fællesskab på Særslev Hårslev Skolen

De er her, der og alle vegne, også i skolen: mobiltelefonerne. Men den konstante “mobilstøj” er en frustrerende distraktion fra den læring, som undervisningen egentlig burde handle om. Og fra samværet eleverne imellem. Derfor tog Særslev Hårslev Skolen sagen i egen hånd – og fik både bedre koncentration og større nærvær ind i skoledagen.

en skoleklasse er rolig i undervisningen

Mobilerne stjæler opmærksomheden i skolen

Nogle lærere (og sågar forældre) mener, at det er vigtigt for eleverne at lære “digital dannelse”. Dermed sagt: at mobiltelefonen har en naturlig berettigelse i klasselokalet.

Men mobilernes tilstedeværelse i skolen er ikke altid hensigtsmæssig.

Den konstante “mobilstøj” er ofte en distraktion, f.eks. midt i engelsktimen eller under en gruppefremlæggelse. Og det sociale sammenhold blandt eleverne lider også. Simpelthen fordi, fristelsen til at engagere sig mere i sociale medier og spil end i klassekammeraterne, er for stor.

Det går alt sammen ud over både koncentration, indlæring og samværet eleverne imellem. Og faktisk mener sociolog Anette Prehn, at den konstante adgang til smartphones træner elevernes hjerner i at falde for fristelsen.

 

Særslev Hårslev Skole blev mobilfri

I 2017 blev Særslev Hårslev Skole helt mobilfri som et led i en række tiltag, der havde til formål at højne fagligheden.

Men ligesom mange andre skoler og gymnasier, der har indført mobilfrihed, var det en udfordring for skolen at “håndhæve” den nye mobilpolitik. De har nemlig svært ved at være konsekvente i forhold til elevernes brug af mobiler (og nogle lærere er altid mere eftergivende end andre).

Og det giver Anders fra 9.A en nem undskyldning for liiige at tjekke Instagram, selvom han egentlig burde koncentrere sig om den franske revolution.

Desuden havde Særslev Hårslev Skolen nu et behov for at opbevare elevernes telefoner tyverisikkert i skoletiden.

Løsningen blev Mobilhotellet Classic, som er et stålskab specielt beregnet til mobilopbevaring. Det blev hængt op i flere undervisningslokaler, så lærerne nu nemt kan låse telefonerne inde om morgenen – og eleverne nemt kan få dem tilbage, når skoledagen er ovre.

Se hvad lærere og elever synes om de nye mobilfrie skoledage i TV2 Fyns indslag her (afsløring: de fleste er faktisk ret glade for det).

Det oplevede de også konsekvenserne af på Særslev Hårslev Skolen. Nedenfor får du svaret på, hvad skolen gjorde for at komme “mobilstøjen” til livs.

mobilskab med mobiltelefoner

Bonusgevinsten ved mobilfrihed er større nærvær

Som du måske kan høre i indslaget, så er eleverne faktisk ret glade for den mobilfri skoledag (du kan sikkert også spotte det grå Mobilhotel henne i hjørnet).

Og faktisk vil de fleste børn og unge gerne tage del i sociale fællesskaber på en aktiv måde.

På mange skoler er erfaringen da også, at mobilfriheden resulterer i elever, der er mere nærværende og opmærksomme. De kan bedre koncentrere sig om undervisningen, og de bruger mere tid på at se på hinanden end på skærmene i frikvarteret – og det er da en gevinst i sig selv.