hjemmepleje tager sig af en ældre borger

Derfor halter plejecentre efter, når det gælder tyverisikringen

Mange plejecentre halter efter, når det gælder tyverisikring. Det måtte de sande sidste år på et plejecenter i Vordingborg, hvor tyven løb med 22 telefoner – til personalets store frustration. Men i Varde kommune forebygger man indbrud i ældreplejen med en taktisk løsning, der samtidig giver et godt arbejdsmiljø.

Tyvene myldrer frem i krisetider

Indbrudstyven bliver ikke hjemme, selvom prisen på el er steget. Nærmere tværtimod, for ofte virker det som om, tyvene myldrer frem i krisetider. Det er som regel folkeskoler og gymnasier, der står for skud. Derfor har mange allerede sikret computere og tablets i indbrudssikre skabe.

Til gengæld halter pleje- og ældrecentrene efter. Mange steder ligger mobiltelefoner, iPads og lignende på en frit tilgængelig hylde i personalerummet – også selvom et enkelt indbrud kan få arbejdsdagen til at køre helt af sporet og skabe utryghed.

 

Plejecentrets telefoner blev stjålet

På et plejecenter i Vordingborg blev de i maj sidste år bestjålet, og det var noget, der kunne mærkes i dagligdagen. Tyven løb nemlig med hele 22 mobiltelefoner. Det var et stort problem, fordi personalet er afhængige af dem for at kunne give borgerne den service, de har brug for.

“Det er jo vores arbejdsredskab for pokker. Det vanskeliggør virkelig vores arbejde,” sagde distriktsleder Ulla Krøger dengang til TV2 Øst.

Historien melder også, at medarbejderne skulle vente 14 dage på nye telefoner. I mellemtiden måtte de gå over til gammeldags papir. Telefonerne lå ellers ”trygt” på et aflåst kontor, men det var desværre ikke tilstrækkeligt til at stoppe tyven.

mobilopbevaring på et plejecenter
Hjemmeplejen er ofte afhængig af iPads og telefoner, der passer til hver enkelt rute. Udstyret bør sikres i et indbrudssikkert skab, så en tyv ikke kan løbe med det.

Varde kommune forebygger taktisk

Varde er én af de kommuner, hvor man går taktisk til værks med forebyggelsen af tyveri og indbrud i ældreplejen. Kommunen har nemlig en klar strategi:

“For os er trin ét i forebyggelsen altid den taktiske sikring – det vil sige: lås tingene inde og mærk dem. Det er vores klare opfattelse, at det har en bedre præventiv effekt end at sætte en “alarm på en papkasse”, som vi ser andre steder,” siger Jesper Lærke, risikostyrings- og forsikringskonsulent i Varde kommune.

I mange kommuner har skalsikringen derimod førsteprioritet, men – som det også var tilfældet i Vordingborg – så er alarm, kamera og låste døre sjældent nok. Der skal noget mere til for at få bugt med indbrudstyven.

Mobilindsatsen passer i både SG Safe og LaptopSafe-skabene. Den er lavet i stål og giver mulighed for opladning, mens telefonerne bliver opbevaret i skabet.

Sikringsskabe skaber tryghed og et godt arbejdsmiljø

I forsommeren 2022 investerede Varde kommune derfor i SG Safe sikringsskabe til hjemmeplejen. Skabene er forsikringsgodkendte, udført i stål og fås i fire størrelser – alle med fem års garanti. Det betyder, at de både kan modstå indbrudsforsøg og samtidig er robuste i brug.

SG Safe er en fleksibel opbevaringsløsning, hvor indretningen skræddersys til personalets behov med f.eks. computerhylder, strømskinner til opladning og indsats til mobiltelefoner. Samtidig bliver det nemmere at holde styr på telefoner, iPads og opladere, når de hører hjemme i skabet.

I Varde kommune oplevede de også en anden fordel ved SG Safe:

“Skabets højde giver et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne betjener skabet og indholdet stående – hvilket betyder, at skabene rent faktisk bliver brugt som et skab og ikke kun som et sikringsskab,” siger Jesper Lærke.

SG Safe sikrer altså både hjemmeplejens vigtigste arbejdsredskaber mod indbrudstyven og giver et godt arbejdsmiljø. Det skaber større tryghed, både for borgerne og for personalet, der kan tage hjem med ro i maven – og vished for, at telefonerne også er der i morgen.

SG Safe kan indrettes, så det passer præcis til det enkelte plejecenter. Her er der gjort plads til opladning og opbevaring af både computere og mobiltelefoner.

Tyverisikringen er ekstra vigtig lige nu

Mange kommuner skal spare i 2023. Ikke kun i forbindelse med regeringens energispareplan, men også på andre økonomiske poster. Det betyder, at tyverisikringen er ekstra vigtig lige nu.

Et indbrud rammer nemlig hårdere, når budgettet er stramt. Derfor gælder det om at sætte ind, før skaden sker – ikke kun på skolerne, men også i ældreplejen

Skal du bruge et skræddersyet skab til plejecentret?