Mobilen kan være en kilde til uro, stress og ringere faglighed i skolen. Den distraherer i undervisningen. Og hvert frikvarter sidder eleverne klistret til skærmen. Men et Mobilskab kan blive dit “hemmelige våben” (især hvis din skole allerede har en “nul-mobil-i-skoletiden”-politik). Læs videre og få svaret på, hvordan mobilskabet kan forbedre faglighed og social trivsel på din skole.
5 måder er mobilskab forbedrer læring og trivsel
Du ved det sikkert godt: At den konstante brug af mobiltelefoner påvirker børn og unges koncentration og sociale samvær i skoletiden – negativt.
Mange elever har nemlig svært ved at modstå fristelsen, hvis telefonen er så tæt på, at de kan se, høre eller røre den. Og det har konsekvenser (både for fagligheden og for fællesskabet):
Koncentrationen ryger ud af vinduet. Eleverne lærer langt mindre. Og i frikvartererne ser de også mere på skærmene end på hinanden…
Løsningen er heldigvis enkel: Gør mobilen midlertidigt utilgængelig – så den er “ude af øje, ude af sind”, når Jonas og de andre fra 9.A skal koncentrere sig om uregelmæssige verber. Det kan du sørge for med et mobilskab.
Og det giver en hel række af positive forandringer.
1. Bedre koncentration og højere faglighed
Det siger næsten sig selv: At mindre “mobilstøj” i timerne gør det langt nemmere for eleverne at koncentrere sig om kongruens og kommatering.
For når mobiletelefonen lokker med sociale medier, spil og andre apps, stjæler den alt for nemt elevernes opmærksomhed. (Jo, også selvom din skole har en politik om, at mobilen skal blive i tasken – for mange børn og unge har svært ved at modstå fristelsen).
Et mobilskab hjælper dem i stedet til at koncentrere sig om undervisningen. Og det er med til at højne fagligheden.
2. Større socialt fællesskab eleverne imellem
Jo mindre skærmtid, jo mere tid bruger eleverne med hinanden.
Det oplevede de også på Særslev Hårslev Skole på Fyn (hvor eleverne – måske overraskende – faktisk sætter pris på, at mobilerne er ude af billedet i skoletiden).
Frikvarterne bliver pludselig en mulighed for fodbold, brætspil og andre aktiviteter, som eleverne kan dyrke i fællesskab, i stedet for at sidde klistret til hver sin skærm. Og det er med til at øge deres sociale trivsel generelt.
3. Færre konflikter mellem elever og lærere
Du kender sikkert godt situationen: At en elev brokker sig over skolens mobilpolitik eller ligefrem nægter at aflevere telefonen.
Men opbevaring af elevernes telefoner i et mobilskab kan give færre af den slags konflikter. Med eleverne, fordi de ved, at der bliver passet godt på deres “kæreste eje”. Og med forældre, der klager over ødelagte telefoner og kræver, at skolens forsikring skal dække skaden økonomisk.
For med et mobilskab i stål undgår du ridser og andre skader, som ellers ofte opstår, når mobilerne kyles ned i en plastikkasse på lærerens bord, før timen starter. Samtidig er telefonerne opbevaret tyversikkert, hvilket mindsker risikoen for, at de bliver stjålet i skoletiden.
4. Mindre risiko for mobning i skoletiden
Samtidig daler risikoen for online mobning markant. (Måske har din skole endda også oplevet, at eleverne tager krænkende billeder af hinanden i omklædningen før idræt?). For når telefonerne er utilgængelige, kan den slags ikke foregå i skoletiden.
5. Gode mobilvaner – hele livet
De mobilvaner, børn og unge lærer i skolen, tager de med sig videre. På universitetet, på produktionsskolen og ud på en arbejdsplads.
Her kan et mobilskab være med til at støbe fundamentet for sunde mobilvaner, f.eks. ved at lære eleverne at behovsudsætte, når de ikke har uhindret adgang til telefonen i matematiktimen. Og det er noget, de ikke kun kan bruge i resten af deres skoletid – men resten af livet.